Så gjorde vi filmen
1. Boken Linnea i Målarens Trädgård är översatt till över tjugo språk. Det kom frågor från utlandet, de ville köpa rätten att göra film av boken i flera olika länder.
2. Hjälp, tänkte Lena Anderson och Christina Björk, som ritat och skrivit boken. Vågade vi skicka vår Linnea ensam till filmens underbara värld?
3. Vi gick till Lisbet Gabrielsson på Svenska Filminstitutet och bad om råd. ”Vi gör filmen här i stället”, sa Lisbet.
”Då får ni själva bestämma över eran Linnea.”
4. Christina och Lena skrev och ritade ett filmmanus.
Där fick det inte alls plats lika mycket som i boken,
men det viktigaste kom med i alla fall.
5. Vi ville genast att Jonas Adner och Jan Gustavsson skulle animera (teckna) filmen. Jonas ritade Blomkvist och alla bakgrunder, Janne ritade Linnea och övriga personer.
6. Vi hittade en idealisk Linnearöst. Den hade Lovisa Lamm, sju år. Vi var också glada att skådespelaren Sven Lindberg ville vara Blomkvists röst.
7. Owe Svensson spelade in alla röster i sin ljudstudio. Det blev mycket lyckat.
Sven tyckte att Lovisa var en väldigt skicklig motspelare.
8. Lena gjorde skisser av Linnea och Blomkvist i alla upptänkliga ställningar åt Jonas och Janne. De ritade och ritade. Snart såg Linnea och Blomkvist ut som de skulle.
9. En teckning i en bok kan ha hur många streck och färger som helst, men i en animerad film måste figurerna förenklas både i linjer och i färg. Fast på filmen kan ju Linnea röra på sig.
10. Sedan åkte vi med Jonas och Janne till Paris och till Monets trädgård i Giverny för att visa allt som de sedan skulle rita. Allt måste ju se riktigt ut även i en tecknad film.
11. Så här ser hotell Esmeraldas gata ut högt uppifrån kyrkan Notre Dames ena torn. Jonas stod här och ritade av utsikten för att kunna göra en bakgrund till filmen sedan.
12. Här är Jonas arbetsbord och hans bild som han målat med akvarellfärg. Du ser den i filmen när Linnea och Blomkvist kommer gående runt hörnet och närmar sig hotellet.
13. Filmfotograf Lil Trulsson var med för att filma det Linnea ser i trädgården. 27 väskor med filmutrustning släpade vi dit.
14. Lil filmade många filmrullar: i Monets matsal, nere vid näckrosdammen och massor av blommor och humlor i trädgården.
15. Och Monets tavlor fick hon filma på museerna i Paris.
16. Det här är Linneas älsklingstavla på Musée Marmottan.
17. Gissa vad som hände när vi kom hem? Framkallningsmaskinen på labbet gick sönder. All vår film blev förstörd!
18. Ner igen till Frankrike med alla 27 väskorna. Tur att Lisbet hade försäkring för sådana olyckshändelser…
19. Vi bodde förstås på Hotel Esmeralda.
20. Och här är hotellhunden Canelle.
21. Den här gången lät vi framkalla filmen på en annan firma. Men tro det eller ej: två viktiga rullar blev förstörda nu med. Ner igen till museerna i Paris och till Giverny!
22. Tredje gången gillt! Nu blev allt bra. Men du kanske märker att det i filmen finns blommor som i verkligheten inte blommar samtidigt. Nu vet du varför.
23. I två hela år och lite till satt sedan Jonas och Janne (ovan) och ritade hela dagarna. Till varje sekund film behövs 12 teckningar som Angela Sogrell och Karen Lamb färgla.
24. Numera gör man det mesta av detta på dator. Hans Nerdell filmade av alla 40.000 teckningarna. Lite fler förresten, några klippte vår redigerare Hélène Berlin bort.
25. Nu fanns alla bilder och all dialog, men alla andra ljud måste tillverkas eller samlas in: gatuljud, tågdunk, dörrknarr, läsksörpel fågelkvitter, fotsteg i grus, magkurr…
26. En del av musiken specialskrev Luciano Scalercio åt oss. Vid näckrosdammen spelar Lily Laskin Källan av Albert Zabel på harpa (från Jonas pianolärares älsklingsskiva).
27. Owe mixade sedan ihop alla ljuden och all dialog. Det var ett jättejobb. Därför gav vi honom ett diplom. Lyssna gärna på alla de fina bakgrundsljuden när du ser filmen.
28. 1992 blev det äntligen filmpremiär! Det tog tid att göra Linnea levande. Filmen fick fina recensioner och många priser. Silverelefanten fick vi ända från Indien.
29. I Sverige visas filmen fortfarande på bio och på TV ibland. Den finns även i andra länder, där talar Linnea förstås andra språk.
30. Nu kommer Linnea på DVD. Vi hoppas att du ska tycka om att följa med henne till Paris och till Målarens Trädgård!